fbpx
040 327 253     info@dicna.com            

Več zadetkov ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
ENG
Uncategorized @sl

Navdih Indije

Indija, 2.del

Od krpe do umetnine je natančna, potrpežljiva, predvsem pa dolgotrajna pot. V prvi vrsti to velja za eno najlepših, tradicionalnih ženskih oblačil v Indiji, ki je skozi tisočletja ohranilo čudovito barvitost in izjemno prefinjenost. S tem pa tudi neskončen vir navdiha.

Izdelava sarija lahko traja tudi šest mesecev

Zgodba o sariju je stara kot indijska civilizacija. Beseda sama izvira iz sanskrtske besede “sati”, kar pomeni krpo. O sarijih lahko beremo v indijskih epih, njihovo očarljivost pa lahko vidimo na domala vseh hindujskih boginjah. Če si skušamo zamisliti Šivo – univerzalno zavest in njegovo spremljevalko Šakti z univerzalno silo, ki jo poosebljajo boginje Parvati, Durga in Kali, potem v smislu hinduizma zaobjamemo bistvo. Pomen vseh treh združuje sočutno nežnost, zmagoslavje in življenjsko energijo. Torej tudi skupek vsega kar izraža vsak od treh sarijev, ki ga nosijo boginje.

Vse je v znamenju barv in cvetja

Zanimivo je, da se z izdelavo tradicionalnih sarijev ukvarjajo izključno moški. Sariji so različni, od skromnih in povsem nedolžnih do razkošnih, izdelanih iz najboljšega bombaža ali svile, ki jih vezejo z zlatimi nitmi in okrasijo s poldragimi kamni. Postopek izdelave traja tudi do pol leta. Obleka iz enega kosa blaga, ki se ovije okrog telesa, je brez enega samega šiva. Sari, ki v širino meri približno meter, v dolžino pa se razteza od 5 do 9 metrov, svojo očarljivost izraža med hojo, v svoji dinamiki.

Barve, ki jih uporabljajo za tkanine, telo…

Razkošje materiala in brezhibnost izvedbe je sicer tudi kazalec kastnega statusa. A veličina sarija s tem ne izgubi na svoji čutnosti, nežnosti in uglajenosti. Nošenje sarija ni zgolj vsakdanja in banalna oprava. Je veščina, umetnost in privilegij, ki ga indijske ženske spoštujejo in cenijo v svojem bistvu. Je ritual, ki poudarja lepoto in je darilo, ki zahteva negovanje. Na potovanju po Indiji do izraza privrejo vse dimenzije, zato so zame tudi neizmeren vir navdiha.

Mojster, ki v delavnici v Mysoru potrpežljivo izdeluje sari

Nošenje sarija ni zgolj vsakdanja in banalna oprava

Preberi še:

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaV trgovino