fbpx
040 327 253     info@dicna.com            

Več zadetkov ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
ENG
Uncategorized @sl

Ustvarjalnost ob kavi

Carigrad, 1.del

Najprej pojasnimo dejstvo, da kava v Turčiji ne raste, kljub temu pa ima v tem delu sveta bogato tradicijo. Je izjemno cenjena in predstavlja pijačo, ki opravlja družbeno funkcijo. Je simbol gostoljubnosti, prijateljstva, prefinjenosti in zabave. Druženje ob kavi je tako priložnost za pogovor in izmenjavo različnih mnenj, ki odpirajo polja konstruktivnih debat in ustvarjalnosti. Njena slava sega daleč na okrog, skrivnost pa seveda izvira v načinu priprave.

Kavo se postreže v majhnih skodelicah in kozarcem vode

Tradicijo pitja kave so v Turčiji razvili že v Osmanskem cesarstvu, ko so se v obdobju osvajanj in širjenja v 15. in 16. stoletju, dodobra ustalili tudi v severni Afriki. O njeni tradiciji priča dejstvo, da so prve kavarne v Carigradu nastale že leta 1554 medtem, ko smo v Evropi prvo kavo iz kavarn v Italiji, zavonjali šele slabih sto let pozneje.

Med pestro izbiro najdemo tudi kavo iz Haitija

Kava danes v Turčijo prihaja iz vseh koncev sveta. Na znamenitem bazarju jo lahko kupite na številnih stojnicah kjer jo meljejo v priročnih električnih mlinčkih. Najdete lahko tudi pravo malo proizvodnjo, obrat s trgovino, kjer kavo za vas pražijo, meljejo in pakirajo v papirnate vrečke po nenavadnih težah (56g, 112g, 223g…).

Na bazarju jo meljejo v priročnih električnih mlinčkih

Prava turška kava se torej kuha v džezvi. Poudarek priprave je v dodajanju fino mlete kave v hladno vodo kjer se na zmernem ognju počasi kuha, peni in oddaja prijeten vonj. Preden zavre jo odstavimo in postrežemo v majhni kavni skodelici. Ne pozabite na sladkorne kocke in obvezen kozarec vode, v Turčiji pa vam zraven postrežejo še kocko ali dve znamenitega lokuma. Za pravo doživetje si vzemite čas! Pa veliko užitkov in ustvarjalnih trenutkov.

Pražarna sredi Carigrada

Prava mala proizvodnja, obrat s trgovino ob bazarju

Preberi še:

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaV trgovino