fbpx
040 327 253     info@dicna.com            

Več zadetkov ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
ENG
Uncategorized @sl

Pristni ponaredki?

Carigrad, 3.del

Grand bazar v Carigradu z več kot 4000 trgovinami, obišče tudi do 400 000 obiskovalcev na dan. Težko se mu izognete. Pred nekaj leti je veljal celo za turistično atrakcijo številka 1. Res je ogromen, v svoji razsežnosti pa se seveda uvršča med enega največjih in tudi najstarejših pokritih trgov na svetu.

Carigrad je pravi raj ponarejenih in poceni izdelkov

Gradnjo bazarja so začeli v Osmanskem cesarstvu že leta 1455, ko so v takratnem osvojenem Konstatinoplu želeli pospešiti gospodarsko rast in blaginjo. Tam trgovina še vedno cveti tudi danes. V ponudbi se najde vse, z gotovostjo pa bi lahko trdili tudi, da trgovanje na Grand bazarju danes, vse prej kot krepi gospodarstvo.

V ponudbi se najde vse

Razlog so seveda ponarejeni izdelki, ki jih najdemo v izobilju. Veliko je špekuliranja o tem ali so turški ponaredki dobri ali slabi. Zame povsem nepomemben podatek, ki ga za razumevanje kakovosti ne potrebujem. Z gledišča avtorstva, ustvarjalca je vsak ponaredek v prvi vrsti kraja. Kraja ideje in s tem tudi intelektualne lastnine. V tem smislu ustvarjalci razumemo ponarejanje kot neposredno oškodovanje in kaznivo dejanje. Zakonsko je ponarejanje pri nas sicer tako tudi opredeljeno, za kršenje moralnih in materialnih avtorskih pravic pa je zagrožena tudi ustrezna kazen. O tržnih inšpektorjih in praksi izvajanja zakonodaje morda kdaj drugič.

Marsikdo domov pripelje marsikaj

Zakoni po svetu so seveda ohlapnejši. Ponaredki prihajajo predvsem iz Kitajske, a če ste kdaj bili v Carigradu, potem se bomo skupaj strinjali tudi o naslednjem. Marsikdo pripelje marsikaj in marsikdo, marsikaj tukaj tudi prodaja. Žal. Za slednje velja, da niso zgolj podprli tiste, ki ponarejajo, zavajajo tudi tiste, ki kupujejo.

Sicer pa kupci na Grand bazarju v večini primerov seveda niso zavedeni saj vedo, da kupujejo ponaredke. Zakaj to počno? Razlogov je več, od ekonomskih in socioloških, do psiholoških. Ponarejanje blagovnih znamk, danes predstavlja resen problem svetovne ekonomije, a ponarejevalci sledijo svojemu cilju. Najraje se odločajo za ponarejanje prestižnih znamk jeansa, torbic, očal, denarnic, športnih copat in ur. In, da je Carigrad pravi raj ponarejenih in poceni izdelkov priča tudi dejstvo, da so številne svetovne trgovske verige z oblačili, svojo proizvodnjo že pred leti preselile v Turčijo.

Eden največjih in tudi najstarejših pokritih trgov na svetu

Grand bazar ima več kot 4000 trgovin

Preberi še:

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaV trgovino