fbpx
040 327 253     info@dicna.com            

Več zadetkov ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
ENG
Uncategorized @sl

Mojito za pravo poletje

Kuba, 2.del

V Havani je zgodba o mojitu še kako živa. Koktejl po grlih teče celo leto, v vročini, ki te izžame do konca, pa je osvežitev še toliko bolj dobrodošla. Večkrat na dan! Nastanek povezujejo z afriškimi sužnji, ki so v drugi polovici 19. stoletja delali na kubanskih plantažah.

Končen recept koktejl dobi po letu 1850

Tam so iz sladkornega trsa pripravili alkoholno pijačo. Beseda “mojito” sicer ustreza opisu saj izhaja iz besede “mojo”, kar pomeni “ustvariti majhen urok”, a zanimivejša je še starejša zgodba. To pripisujejo indijanskim domorodcem. Ti naj bi imeli zdravila za vse bolezni, tudi za grižo in skorbuto (pomanjkanje vitamina C) za katerima naj bi bolehala posadka Francisa Drakea, ki je leta 1500 priplula v Havano. Za zdravljenje naj bi uporabili metine liste ter sokove limete in sladkornega trsa. Zdravilo je učinkovalo, napitek s takratnim imenom El Draque pa je postal priljubljen po celotnem otoku. Končen recept, ki ga uporabljamo tudi danes, koktejl dobi po letu 1850.

Hemingway si je mojito privoščil v večjih količinah

Ernestu Hemmingwayu gre zasluga, da je mojito zaslovel po svetu. V lokalu “La Bodeguita del medio” v Havani celo trdijo, da je izvor osvežujočega koktejla pri njih. Tja je Hemingway namreč redno zahajal in si privoščil mojito v večjih količinah. Drug priljubljen havanski lokal kamor je Hemingway rad zahajal in si privoščil svojo bojda najljubšo pijačo daiquiri (koktejl iz belega ruma, limetinega soka in sladkornega sirupa), pa je pri koncu ulice Obispo. V Floridite je prihajal vsako jutro okoli desetih, občasno pa je sabo pripeljal tudi prijatelje, ki so se mudili na obisku (vojvoda Windsor, Jean-Paul Sartre, Gary Cooper, Ava Gardner, Tennessee Williams, Spencer Tracy…)

Mojito je doma na Kubi

Še recept: v ohlajen kozarec položite metine liste (lahko so z vejicami, a ne pretiravajte), dodajte žličko sladkorja in vse skupaj prelijte s sveže stisnjenim limetinim sokom. Od možnarja si sposodite leseno paličico in vse skupaj dobro pretrite. Dodajte kocke ledu, prelijte z malo mineralne vode in na koncu v kozarec prilijte še bel rum (najboljši je Havana Club). Količin namenoma nismo pripisali, da bo postopek priprave pogostejši in intenzivnejši. Uživajte poletje!

Metini listi, sladkor, limetin sok, mineralna voda in bel rum – v zmernih količinah!

Lokal Floridita v Havani

Preberi še:

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaV trgovino