fbpx
040 327 253     info@dicna.com            

Več zadetkov ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
ENG
Uncategorized @sl

Metina vejica

Maroko, 2.del

Pri potovanju po Maroku se nikakor nismo želeli izogniti Fezu. Tradicionalen značaj za obzidjem medine, se že stoletja ni spremenil. V številnih ozkih ulicah se zagotovo izgubi vsak, ki prvič pogumno zakoraka v labirint. Trgovci in obrtniki prodajajo tisto kar izdelujejo in pridobivajo sami. Začimbe, bakrene izdelke, preproge…

Kamnite posode z mešanico intenzivnih vonjav

Seveda je Fez znan tudi po usnjenih izdelkih in usnjarnah, kjer kože strojijo ročno, na več stoletij star način. Za tri dni jih najprej namočijo v velikih, znamenitih kamnitih posodah napolnjenih z mešanico kravjega urina, živega srebra, soli in vode. Tako se znebijo obilice maščob in dlak, ki jih pod žgočim soncem dodatno odstranjujejo ročno in kože pripravijo za barvanje. Sledi namakanje v vodi z raztopljenimi golobjimi iztrebki. Amonijak, ki se sprošča namreč poskrbi za mehčanje, kožo pa dodatno pripravi za absorbcijo barve. Proces strojenja se tukaj ni spremenil od srednjega veka. Tradicija ostaja in s tem ostaja tudi vonj, ki te odvrne od daljšega opazovanja. Metina vejica, ki jo dobiš ob vhodu v usnjarno namreč kmalu izgubi svežino.

Sušenje na vseh razpoložljivih površinah

Prsti postajajo zeleni, saj od nenehnega valjanja mete med njimi rastlina izgublja strukturo. Barve, ki jih uporabljajo so povsem naravne, saj jih že stoletja pridobivajo iz rastlin in dreves (iz ceder pridobivajo rjavo barvo, iz makovih cvetov rdečo, iz mete zeleno, iz kane oranžno, iz indiga modro in iz žafrana rumeno barvo). Dolgotrajen, predvsem pa za naša čutila zelo neprijeten način strojenja končajo s sušenjem. Kupe pobarvanega usnja razstavijo po strehah in vseh razpoložljivih površinah in neposredno izpostavijo vročemu soncu.

Za sijoč izgled, usnje naposled premažejo z olivnim oljem in ga prodajo maroškim obrtnikom, ki izdelujejo znamenite maroške copate, denarnice, torbice in druge usnjene izdelke. Med njimi mnogi končajo tudi na evropskem trgu, a šele potem, ko se znebijo vonja. In ta te v Fezu spremlja še kar nekaj časa.

Usnjeni izdelki na vsakem koraku

Tradicija ostaja, s tem pa tudi oster in neprijeten vonj

Usnjar pri izdelovanju usnjenih izdelkov

Preberi še:

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaV trgovino