fbpx
040 327 253     info@dicna.com            

Več zadetkov ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
ENG
Uncategorized @sl

Berberska simbolika

Maroko, 1.del

Pisanost Maroka je čudovita. Od sivobelega Atlasa do oranžnorumene Sahare se razgrinja celotna paleta barv, ki pričarajo neverjetne občutke. Ne samo do pokrajine, tudi do kulture in ljudi, ki jih opazimo takoj, ko opazimo njihove razlike.

Poslikava v minuti sredi trga Džema el Fna v Marakešu

Precejšen del Maročanov je Berberov, ki so se poimenovali kot svobodno ljudstvo. Pred prihodom islama je to nomadsko ljudstvo kraljevalo po maroških gorah in tudi delu Sahare. Zelo zanimiv del njihove kulture so bile tetovaže, ki so jih po večini nosile ženske. Če se odpravljate v Maroko, jih boste zagotovo opazile. Mimogrede boste že v Marakešu kar sredi znamenitega trga Džema el Fna občutile svojevrstno vsiljivost žensk, ki vam v minuti poslikajo roko. Tetovirani simboli so seveda imeli magično moč, vsebovali so ”barako”, ki jih je branila pred uroki in jim dajala moč in plodnost. Ker islam tetoviranje prepoveduje, so Berberi svoje simbole začeli prenašati v nakit, tekstil in ostale izdelke.

Priprave na odhod v Saharo

Povezava umetnosti in religioznosti sicer ni nikakršna maroška posebnost, a je zaradi mešanja kultur in religij toliko bolj izrazita. Roka Fatime je simbol, ki ga verjetno opazimo najprej. Fatima je hči preroka Mohameda, zato srebrni obeski na verižici, zapestnici ali kar tako, ohranjajo zaščito pred hudobnimi duhovi. Neke vrste berberski amulet v različnih izpeljankah je pogostejši od ribe, ki se povezuje s krščanstvom. Zaradi zgodovinske konotacije z islamom, so Berberi v znak pripadnosti krščanstvu nosili simbol ribe (v grščini Ihtios pomeni riba).

V številnih starinarnicah, ki jih je po Maroku vse polno, najdemo zanimive izdelke bogate berberske kulture. Od kovancev do srebrnih, ročno kovanih prstanov in zapestnic, do pripomočkov, ki so jih v puščavi uporabljali nomadi. Prava zakladnica in vsaka nosi svojo zgodbo. Eno nam je zaupal tudi Berber Mohamed, ki ima v lasti majhno trgovinico v Essaouiri. Pritegnil nas je predmet koničas to okrogle oblike, ki je v svoji strukturi dokaj nenavaden. »To je berberski puščavski kompas«, pove lastnik. Uporabljali so ga na poti skozi puščavo. Kamela ima namreč eno nogo krajšo od druge, zato je smer v ravni liniji nemogoča. Pogled skozi predmet in orientacijo po zvezdah pa je deloval zanesljivo.

Mohamed, ki v berberski trgovinici v Essaouiri prodaja nakit

Potovanje po Sahari s kamelo, je svojevrstno doživetje

Preberi še:

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaV trgovino