fbpx
040 327 253     info@dicna.com            

Več zadetkov ...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Filter by Categories
ENG
Uncategorized @sl

Med pavi in kobrami

Šrilanka, 1.del

Iz Trincomaleeja na severovzhodu Šrilanke, smo se z avtobusom odpravili proti Sigiriji. Levja skala, ki je ime dobila po levjih šapah na vhodu starodavnega razkošja kraljeve palače, že od daleč privablja poglede. Ne daleč stran, povsem blizu »trdnjave na nebu« kot skalni palači zgrajeni v času vladavine Kašjapa I tudi pravijo, nas sprejme prijazen lastnik, ki oddaja sobe.

Podoba maske s pavom, ki prinaša srečo

V leseni hišici in objemu bananovcev, nam na vrtu vsako jutro postreže z zajtrkom. Uživamo ob izjemnem razgledu, že kratek sprehod po okolici pa nam ponudi prijetno in živahno dogajanje. Slonom na ulici in svežemu kokosu na stojnicah, se pridružijo številni rokodelci, ki iz tropskega lesa izdelujejo različne izdelke. Uporabljajo ebenovino in sandalovino, za večje izdelke pa tudi  teak in mahagonij.

Levja skala v Sigiriji

V ospredje stopijo maske, ki so imele na Šrilanki vedno poseben pomen. Ljudje namreč verjamejo, da imajo posebno moč. V večji delavnici, ki jo srečamo ob poti, nam lastnik prijazno pokaže postopek rezljanja in naravnega barvanja mask. Za zaščito in zdravljenje so jih nekoč med plesom uporabljali pri verskih obredih. Med številnimi podobami kjer ima v svoji unikatnosti vsaka prav poseben pomen, izstopajo štiri. Pav prinaša srečo, ogenj dodaja energijo, kače prinašajo zdravje, kobra pa ščiti pred nesrečo. Prave, tradicionalne maske, so okrašene z naravnimi barvami, ki jih pridobivajo iz lesa in drugih naravnih pigmentov ter mineralnih vlaken (od gline in krede do različnih rastlinskih plodov).

Tradicionalne maske so okrašene z naravnimi barvami

Ročno rezljanje in barvanje mask zahteva natančno, dolgotrajno in potrpežljivo delo, pridobivanje in mešanje barv pa predvsem veliko izkušenj in poznavanja tradicije.

Ročno rezljanje mask

Nekoč so maske uporabljali pri verskih obredih

Preberi še:

0
    0
    Košarica
    Košarica je praznaV trgovino